keskiviikko 10. elokuuta 2011

Kutistemuovin käyttöohje

Otin hiljattain kauppaan myyntiin kutistemuovia sekä sille soveltuvia pesunkestäviä tusseja. Kutistemuovilla ja Zig Millennium kynillä voidaan mm. tehdä koruhelmiä ja käsipesun kestäviä nappeja.

Kutistemuovi on askartelukäyttöön tehtyä muovia, joka kuumennettaessa kutistuu voimakkaasti ja pienenee. Myymäni kutistemuovin kutistumisprosentti on noin 60%.


Valkoisessa kutistemuovi- arkissa on karhea sekä kiiltävä pinta. Läpinäkyvässä kutistemuovissa on kaksi kiiltävää pintaa. Jotta voit piirtää kiiltävälle muoville sen täytyy olla karhennettu. Muovi karhennetaan piirtopuolelta hiomalla sitä kevyesti ensin vaakasuorin ja sitten pystysuorin vedoin hiomapaperilla. Halutessasi valkoisesta kutistemuovista kaksipuolista hio arkki myös kiiltävältä puoleltaan. Läpinäkyvässä kutistemuovissa kuvio piirretään yleensä vain yhdelle puolelle.

Työhön tulee tehdä reikä ennen kutistamista: tavallinen paperireijitin on paras. Muotoja voidaan myös leikata irti kutistemuovista leikkureilla. Parhaiten tähän soveltuvat paksuille kartongeille tarkoitetut leikkurit kuten Fiskarssin saksimalliset lävistimet.

Piirrä kutistemuoviin tusseilla tai värikynillä, leikkaa kuvio muotoonsa ja kutista. Vedenkestävät tussit kestävät koruissa ja napeissa parhaiten. Zig Millennium- tusseilla piirrettäessä napeista saadaan pesunkestäviä.

Kutistamiseen käytetään valmiiksi lämmitettyä uunia, noin 140- 175 astetta ja noin 5 minuutin aikaa. Työt asetetaan foliolla ja kopiopaperilla peitetylle pellille. Kutistamisen aikana työ mutkittelee ja kurvailee kunnes asettuu tasaiseksi. Työ on valmis kun se on latistunut tasaiseksi takaisin pellille. Tämä kestää lämmöistä riippuen noin 2-8 minuuttia.

Olen itse kutistanut työt noin 150 asteisessa uunissa koska käytän pientä miniuunia jossa paikoitellen on kovempia lämpöpiikkejä. Kutistusmuovi kutistuu pienemmissä lämpötiloissa hitaammin mutta tällöin lopputulos voi olla hieman vino. Jos uuni on kovin kuuma voi kutistuksen aikana työ taittua itsensä kanssa päälletysten ja tarttua. Valmistajan antama 175 astetta on kuitenkin oman kokemuksen mukaan ainakin isommille kuvioille hieman liikaa*.

*Tätä testatessani on ollut kovat helteet ja ilmankosteus on ollut poikkeuksellisen suuri. Uskon, että myös se vaikuttaa jonkin verran prosessiin.

Kuumennuksen jälkeen työt ovat hetken aikaa pehmeähköjä mutta kovettuvat muutamissa sekunneissa.

1 kommentti:

  1. Hienoa! Heti kutistemuovia tilaukseen. Nyt ei enää ole liian kuuma sääkään paistella nappeja uunissa =)

    VastaaPoista