tiistai 3. heinäkuuta 2012

Studio pikkurahalla

Kirjoitan Minerva-kustannukselle askarteluohjekirjaa joka kulkee työnimellä "Koruja askartelumassoista". Aloitin kirjan ohjeiden kuvaukset tässä eilen. Koska kirjaan on tulossa 30+ projektia ja koska työvaihekuvia tulee niin paljon, oli pakko rakentaa kuvausolosuhteet toimiviksi. 

Netistä löytyy paljon ohjeita pienen ministudion rakentamiseen. Googlettamalla esim. "photo tent" tai "light tent" löytyy vaikkapa tämä. Samanlaisia projekteja on monia mutta lähtökohta kaikissa on aika sama: leikataan laatikkoon sivuille kolme aukkoa joista kaksi vastakkaista päällystetään jollain vaalealla. Suunnataan valonlähteet sisälle ja kuvataan laatikkoon tehdystä reijästä. Tarvitsen kuitenkin tukevamman ratkaisun koska joudun siirtelemään photo boxia varsin paljon. Siksi lähdin ratkaisemaan ongelmaa kävelemällä lähimpään Anttilaan josta löysin valkoista läpikuultavaa muovia olevan 32 litran säilytyslaatikon noin 8 euron hintaan.Pikkustudio pöydällä. Kolme valoa ja muovilaatikko. Työskentelen kaakelilla joka on tuossa valojen keskellä ja nostan laatikon vain pois ja paikalleen kun haluan kuvata. Näppärää kuin mikä!
Leikattuani laatikkoon ensimmäisen aukon päätin kokeilla miten se toimii sellaisenaan valojen kanssa. Tarkoitukseni oli tehdä laatikkoon kolmelle sivulle aukot ja päällystää ne läpikuultavalla paperilla mutta huomasin että muovirasia tasoittaa läpitulevan valon varsin hyvin sellaisenaan. Kokeilin valokuvauslaatikkoa ensin työhuoneella olevilla e14 kantaisilla pöytälampuilla. Lamppujen valoteho oli selvästi liian pieni sekä valojen väri liian keltainen. Kyselin neuvoja oikeantyyppisten valojen hankintaan facebookissa ja sainkin rutkasti hyviä vinkkejä ja neuvoja. 

Tärkeintä, sanoivat, on että valon K-arvo on mahdollisimman korkea, mielellään noin 6500 K tai enemmän.  Tavalliset huonevalot ovat kellertäviä ja niiden K-arvo on noin 2700. Neuvoista viisastuneena marssin paikallisen Prismaan ja löysin valtavasta hyllystä vain yhden päivänvalolampun joka antaa 6400 K:n valoa. Lamppu on Samsungin Pleomax 15 W Day Light ja maksoi noin 7 euroa kpl. Koska mulla ei ollut valmiiksi E27 kantaisia pöytälamppuja ostin polttimoiden lisäksi myös kolme halpaa Airamin työpöytälamppua, a 22,90€ kpl. 


Samsung Pleomax päivänvalolamppu


Itse asetelma on tehty käytännöllisyys etunenässä eli työalustani (kaakeli jonka päällä on kopiopaperi) sijaitsee pöydällä ja sen päälle asetan valokuvatessa muovilaatikon ja suuntaan valot läheltä laatikkoa. Kun taas jatkan työskentelyä otan laatikon pois ja työnnän valot hieman kauemmas. Kun kopiopaperi likaantuu, vaihdan sen uuteen. *

Mallin vuoksi otin kaksi kuvaa, ensimmäisen ilman valoja työhuoneen normaalivalossa ja toisen asettamalla laatikon työalustan päälle, siirtämällä valot lähemmäs ja räpsäisemällä. Varsinaisia kuvia varten tarkistan ennen kuvan ottamista vielä ettei mistään suunnalta tule varjoa säätämällä valojen kulmaa paremmin. 

Tässä kaksi käsittelemätöntä kuvaa: ensimmäinen työhuoneeni normivaloissa ja toinen valolaatikossa kuvattuna. 


Työpöydällä  normivalossa
Työpöydällä laatikon sisällä 
Olen varsin tyytyväinen järjestelmään itse. Kun en todellakaan koe osaavani juuri mitään valokuvauksesta on tärkeää että perusasetelma on yksinkertainen käyttää ja värit toistuvat lähes oikein jotta kuvien editointivaiheessa pääsee vähän vähemmällä itkulla ja hammastenkiristyksellä.

Aiheesta on kirjoitettu aika vähän suomeksi ja iso osa englanninkielisten nettisivujen terminologiasta menee itseltäni huimasti yli hilseen. Olisin itse kaivannut tätä kun asiaa rupesin googlettamaan joten tässä se on. Menkää ja tehkää tämä paremmin!

*Normaalisti työskentelen suoraa kaakelin päällä ja pyyhin sen tarvittaessa massamöykyllä puhtaaksi. Kaakeli kuitenkin kiltää kuvissa liikaa jotta sitä voisi käyttää tässä tapauksessa.


--
Pörrö
Ihan kiva kauppa

Pin It

12 kommenttia:

 1. Onpa kiinnostavaa! Itsekin on joutunut noita valoasioita miettimään lähinnä just neuleita kuvatessa, mutta uskon, että etenkin kirjaa varten kuvatessa laadulla on oikeasti enemmän väliä kuin pelkästään blogiin tai muualle nettiin kuvatessa... Kiva kuulla myös "behind-the-scenes" -juttuja ja etenemistä kirjaprojektista! :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin toimii.
  Tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
 3. Olen itsekin yrittänyt tehdä valolootaa pahvilaatikosta netin ohjeilla, mutta siitä tuli kyllä sellainen räimäle, että meni takkaan. :) Tätä sinun ideaasi täytyykin kokeilla, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Tiedätkös, juuri tätä olen muutaman kerran miettinyt, kun olen "oikeaan" telttaan törmännyt (hinnat huimia), että miksi maksaa hirvittävästi, kun näppärät askartelijat tekevät saman itse?!
  Aivan ihana studio sinulla ja taatusti ajaa saman asian kuin ne kalliimmat. Ja tarkoitan lähinnä ihan amatöörijutuissa. Ammattilaisilla varmaan pakkokin olla hienot pelit ja vehkeet. Siihen en puutu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne hinnat niin huimia ole. Kiinalainen kokoontaitettava 40x40x40 cm valoteltta maksaa kotiintoimitettuna $15 eBayssa, mutta sitten tietysti menettää askartelun ilon.

   Poista
 5. Loistava idea ja todella kiva, että jaoit sen.
  Mulla on päivänvalolamppuja kaikissa työhuoneeni lampuissa, jotka olen tilannut netin kautta täältä: http://www.valotorni.fi/paivanvalolamput-c-1.html
  Hinnat on kalliimpia, mutta en silloin pari vuotta sitten löytänyt Prismasta lamppuja ja ne ostamani ovat edelleen käytössä. Seuraavaksi katson Prisman valikoiman, mutta toivottavasti lamppuni palavat vielä pitkään.

  VastaaPoista
 6. Ihan mahtava idea.Kiitos kun jaoit.Todella kiva lukea tälläisestä jo testatusta ideasta.

  VastaaPoista
 7. Juha,

  Niissä valmiissa teltoissa on työvaihekuvien osalta se ongelma, että niiden pohja ei ole auki jolloin joutuu siirtämään kamaa telttaan ja teltasta. Normitilanteessa se ei varmaan häiritsis mutta tällä määrällä kuvia olen vähän sitä mieltä että nopeus on valttia ;) Olen samaa mieltä ettei ne teltat nyt niin hirveästi maksa, mutta esmes harrastajien kortti/korukuviin tämmönen tsydeemi on takuulla parempi kuin ei mitään ;)

  (Bloggerin kommentit tökkii joten en pääse vastaamaan tohon puuna)

  VastaaPoista
 8. Minerva taitaa kustantajana vedättää tekijää? Yleensä valokuvaukset hoitaa ammattikuvaaja ja tekijä keskittyy ohjeisiin ja tekniikkaan.

  VastaaPoista
 9. Milloin kirjasi ilmestyy?

  VastaaPoista
 10. Kirjan pitäisi tulla painosta viimeistään maaliskuussa.

  Anonyymille senverran, että on olemassa useita tapoja tehdä askartelukirjoja. Aika tavanomaista erityisesti niissä kirjoissa, joissa valtaosa kirjan kuvituksesta tulee työvaihekuvista ne tehdään kaikissa muissakin kustantamoissa itse. Näin ainakin tuttavien kirjojen kohdalla.
  Itse valitsin kustantajani sillä perusteella, että halusin kustantamon jolle mun projekti on tärkeä. Minervalle se on ja mua on todellakin kohdeltu hyvin :)

  VastaaPoista