perjantai 5. marraskuuta 2010

Sculpey kevytmassa korumateriaalina

kevytmassakorut
Tarvikkeet:
* Kevytmassa Sculpey ultra light
* Alkoholimuste, väri terracotta
* Print makers tekstuurilevy aakkoset
* Ovaali massaleikkuri, esim. Makins ovaalileikkurisetti
* Akryylimaali, ruskea umbra

Kevytmassaa voidaan käyttää myös yksistään korumateriaalina vaikkakaan se ei ole erityisen suurta vääntöä kestävä. Sensijaan sen etuna on keveys jonka vuoksi suuremmat kappaleet onnistuvat massasta helposti.

Massaa muokataan hetki pyörittämällä sitä käsien välissä. Vasemmanpuoleinen riipus on muokattu käsien välissä ovaaliksi ja sitten tämä ovaali on litistetty tekstuurilevyn läpi riipukseksi. Oikeanpuoleinen riipushelmi on tehty siten, että massasta on ensin kaulittu levy jonka on teksturoitu painamalla sitä tekstuurilevyllä. Tämän jälkeen kappale on leikattu ovaalinmuotoisella massaleikkurilla.

Massat on kovetettu uunissa paketin ohjeen mukaan eli 130 astetta ja 15 minuuttia. Koska massojen koostumus ajoittain muuttuu muista aina tarkistaa kovetuslämpö paketista!

Kovetuksen jälkeen vasemmanpuoleinen riipus on käsitelty akryylimaalilla: Maalia on sivelty työn pintaan runsaasti. Maalin annetaan kuivahtaa noin 5 minuuttia jonka jälkeen se pyyhitään pois nukkaamattomalla talouspaperilla tai kankaalla siten, että maalia jää vielä korostamaan kuvioita.

Oikeanpuolimmaisessa työssä on käytetty alkolimustetta. Koska kevytmassa on huokoinen materiaali ja koska alkoholimusteita ei varsinaisesti ole tarkoitettu huokoisille materiaaleille pitää mustetta käyttää normaalia vähemmän koska se kuivuu kevytmassan pinnalla paljon normaalia hitaammin. Muista suojata työpöytä sekä kätesi sillä alkoholimusteen pigmentit ovat hyvin pysyviä. Sivele alkoholimustetta massalle ja anna kuivua seuraavaan päivään. Ensikuivumisen jälkeen ne osiot joissa väriä on enemmän saattavat olla nihkeitä ja kiiltäviä vielä jonkin aikaa. Jos työ edelleen seuraavana päivänä tuntuu nahkealta voit nopeuttaa kuivumista siten, että pyyhit työstä ylimääräistä mustetta alkoholiohenteella ja tämän jälkeen lämmität työtä esim. kuumailmapuhaltimella. Työ kuivuu kulutuskestäväksi kolmessa vuorokaudessa.

Pin It

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti